Tajna uspješnog braka

Uzajamno poštivanje i cijenjenje
Vrlo je važno da osobu s kojom ste u braku cijenite i poštujete. Te osjećaje treba redovito pokazivati.Kako? Pozitivnim izjavama: Hvala ti što redovito obavljaš ovo umjesto mene. Cijenim to što toleriraš moje povremene napade neraspoloženja/ sebičnosti/ ili čega već…

Partnerstvo
Brak i svaka druga ozbiljna veza trebala bi se temeljiti na ravnopravnom odnosu – partnerstvu dvaju osoba. Oba partnera trebala bi imati jednaka prava i odgovornosti, jednaku važnost.

Prilagodljivost
Svaki odnos zahtjeva prilagodljivost. Oba partnera moraju biti spremna na neke ustupke, promjene, dogovarati se, raditi kompromise.

Iskrenost
Iskren odnos preduvijet je za razumijevanje, usklađivanje, dogovor, dobru komunikaciju.

Zajednički trenuci
Zajedničke šetnje, gledanje starih filmova, odlasci u kazalište, kavica u omiljenom cafeu, ljenčarenje uz knjigu… Nije važno što radite, važno je da uživate u zajedničkim trenucima.

Humor
Smijeh je lijek. Preokenite krizni trenutak u šalu, pričajte viceve, budite nasmijani… Družite se sa prijateljima.

Briga i pažnja
Pokušajte ne uzimati jedno drugo ‘zdravo za gotovo’. Skuhati kavicu, izmasirati stopala, primiti za ruku, poljubiti u prolazu i tek tako…

Potpora
Međusobna potpora obaju oparnera vrlo je važna. Ljubomori nema mjesta u dobrom braku. Partneri moraju ohrabrivati jedno drugo i pružati si potporu.

Razgovor
Treba razgovarati. Često i o svemu. Dobra komunikacija preduvijet je razumijevanja.

Zajednički ciljevi
Svako ima neke svoje snove i želje vezane za budućnost. Osobe u braku trebale bi imati neke zajedničke ciljeve. O njima treba razgovarati, zajednički osmišljavati načine ostvarenja, planirati… To može biti kućica na selu, put oko svijeta, zajednički posao… Nije važno. Zajednički cilj je spona, osnažujuća veza između dvoje ljudi.
Izvor: www.prakticanzivot.com

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

19 − = 11