TKO MISLI DA SVE ZNA, NE MOŽE RAZUMJETI BOGA

Ne mogu se samo ‘glavom’ razumjeti Božje stvari, nego svoje srce valja otvoriti Duhu Svetomu – istaknuo je Papa u propovijedi na Svetoj Misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je naglasio da je vjera dar Božji, te da se taj dar ne može primiti ako netko živi odvojeno od Božjega naroda, odnosno Crkve.

Današnja liturgijska čitanja govore o dvije skupine ljudi. U prvom se čitanju govori o osobama koje su se razbježale nakon Stjepanova mučeništva, noseći sa sobom sjeme Evanđelja koje su, poslušne Duhu Svetomu, svima naviještale – kazao je Papa dodajući:
Ti ljudi nisu rekli da će najprije naviještati Židovima, a potom Grcima – poganima, nego su se otvorili Duhu Svetomu; Njemu su bili poslušni. Svima su otvorili vrata – pa i poganima koje su prije smatrali ‘nečistima’. Prva je dakle skupina poslušna Duhu Svetomu, koji nas ponekad potiče na nepredviđeno djelovanje: primjerice, Filipa nuka da krsti etiopskog ministra, a Petra da krsti Kornelija – podsjetio ja papa Franjo.
Duh nas katkada – nastavio je Papa – nježno vodi, a krjepost je prepustiti se njegovu vodstvu; ne opirati mu se i biti mu poslušnima. Duh Sveti danas djeluje u Crkvi; djeluje u našem životu. Netko bi mogao reći: Nikad ga nisam vidio! Ali, budi pozoran na ono što se zbiva i na ono što ti dolazi na um; na ono što ti se u srcu događa, na dobre stvari. Duh Sveti te poziva da tim putom ideš naprijed. Potrebna je poslušnost Duhu Svetomu – istaknuo je Papa, a potom se osvrnuo na drugu skupinu ljudi.
To su zakonoznanci, intelektualci s kojima je Isus uvijek imao problema, jer nikad nisu shvaćali, uvijek su se vrtjeli oko istih stvari, mislili su da je religija u obdržavanju zakona, nisu ni pomišljali na djelovanje Duha Svetoga. Oni su opsjedali Isusa, htjeli su raspravljati, smatrali su da je sve u glavi, da je razum sve. U njima nije bilo srca, ljubavi, ljepote ni sklada; samo su tražili objašnjenja – primijetio je Sveti Otac.
Ti im objasniš, a oni, nevjerni, opet pitaju. I tako dan za danom… Cijeli su se život motali oko Isusa dok ga nisu uhitili i ubili. Takvi Duhu Svetomu ne otvaraju svoje srce. Vjeruju da se Božje stvari mogu razumjeti glavom, da su plod njihovih ideja. Oholi su i vjeruju da znaju sve. Ako se nešto ne uklapa u njihovu inteligenciju, onda – smatraju – nije ni istinito. Pred njima možeš uskrisiti nekoga mrtvaca, ali ni tad’ neće vjerovati – istaknuo je papa Franjo.
Takvima Isus veli: Ne vjerujete jer ne pripadate mom stadu. Ne vjerujete jer ne pripadate Izraelskom narodu. Iz naroda ste otišli. Vi ste u aristokraciji intelekta. Takvo ponašanje zatvara srce. Oni su zanijekali svoj narod – upozorio je Sveti Otac dodajući:
Od naroda su se odvojili i zato nisu mogli vjerovati. Vjera je Božji dar. Vjera dolazi ako si u Božjem narodu. Ako si – sada – u Crkvi, ako te pomažu sakramenti, braća i zajednica vjernika i ako vjeruješ da je Crkva narod Božji. Oni su se odvojili, nisu vjerovali u Božji narod, nego samo u svoje stvari i tako su izgradili sustav zakona protiv naroda: tjerali su narod i nisu dopuštali ulazak u Crkvu, u narod. Nisu mogli vjerovati! Opirali su se Duhu Svetomu – objasnio je Sveti Otac.
Gledajući ove dvije vrste ljudi, molimo Boga za milost poslušnosti Duhu Svetomu kako bismo napredovali u životu i bili kreativni, radosni, jer intelektualci nisu bili radosni. A ako ima previše ozbiljnosti – onda nedostaje Božjega Duha – ustvrdio je Papa potičući na molitvu za milost poslušnosti te da nam Duh Sveti pomogne u obrani od napasti samodopadnosti, oholosti, nadutosti i zatvorenosti srca, poticajima Duha Svetoga.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 1 = 8