Tri faze svake veze

Faza 1: Zaljubljenost

Većina veza počinje zaljubljivanjem. Fazu zaljubljivanja odlikuju ubrzan rad srca, intenzivno uzbuđenje i tendencija da se u onome drugome vidi sve najbolje. U ovoj su fazi slabost onoga drugoga minimizirane,a možda se uopće i ne primjećuju! Svatko se trudi partneru učiniti nešto lijepo na ovaj ili onaj način, na primjer darivanjem ruže, otvaranjem vrata na automobilima, kupnjom darova ili pisanjem poruka.

U ovoj fazi nitko ne očekuje da mu se naročito vrati učinjeno i svaka se povratna reakcija prihvaća s velikom radošću! Energija koja se troši u ovoj fazi dolazi spontano, s malim naporima i minimumom emocionalnog naprezanja. Ljubav se doživljava kao bezuvjetna!

Faza 2: Stvarnost

A zatim dolazi stvarnost! U jednom trenutku, tijekom faze stvarnosti, i jedan i drugi partner počinju uočavati mane i slabosti onoga drugoga. Jasno uviđaju sebičnost, bezosjećajnost i nezainteresirano ponašanje partnera, više jedno drugo ne vide kao savršene. Ružičasta faza je definitivno prošla! Tamo gdje je nekada srce tuklo kao ludo, sada je ritam normalan. U idealnom slučaju, ova se faza dogodi tijekom zaljubljivanja, Ali, ako je par već u braku, žena će sebi priznati u tajnosti:“Pa, nisam se udala za princa na bijelome konju!“ Muž će pomisliti:“Možda ona ipak nije djevojka iz mojih snova!“

Ove su podfaze pomalo različite kod svakoga. Vjenčani parovi dužni su proći kroz ovu fazu. Oni drugi, slobodni, imaju mogućnost da naprave novu procjenu veze u tome trenutku. Neke su osobe u tolikoj mjeri razočarane tijekom ove faze da prekinu vezu. Mnogi niakda i ne stignu do trećeg stadija sretne veze jer preskoče ili izađu iz faze realnosti.

Faza 3: Prilagođavanje

Treća i konačna faza prave ljubavne veze zove se prilagođavanje. Ona podrazumijeva da su obje strane odlučile rješavati svoje različitosti na uzjamno zadovoljavajući i kompromisan način. Tijekom ove faze, ljubav se ne iskazuje samo zato što osoba osjeća potrebu da se tako ponaša, već zato što to pospješuje napredak veze. Tijekom faze prolagoavanja(bračni) par mora uložiti napor da čini stvari koje je prethodno činio spontano tijekom faze zaljubljenosti.

U ovoj, konačnoj fazi mora biti spreman ustrajati i u bolu i u razočarenjima. U fazi prilagođavanja težište se stavlja na opraštanje, pomirenje, žrtvu, rješavanje konflikata i pažljivo slušanje. Ovi oblici ljubavi pomažu partnerima tijekom svih životnih borbi.

Izvor: Krscanstvo.net

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 7 = 3