U blagdanu Preobraženja zrcali se koliko je odgovorno i sveto biti kršćanin!

Današnji blagdan preobraženja Gospodinova uvodi nas u otajstveni život vjernika koji nikad ne prestaje. Svetkovati ovakav blagdan, svakog od nas hrabri u ovom svijetu zasijanom različitim oblicima straha i otvara nam novost i ljepotu naše ustrajnosti na životnom putu usmjernosti prema životu vječnom.

Upravo današnji blagdan je odgovor na ona naša pitanja koja znamo mnoštvo puta postavljati, a među njima i ono kakvo je to Božje lice. Stvoreni smo na sliku Božju i mi smo zapravo njegovo lice. Po našem licu preko nas otvara se mogućnost spoznaje Boga, vidjeti Boga onakvim kakav jest. Kako živimo u vremenu karikatura, danas je za nas vjernike upitati se da li pružamo autentično Božje lice prema onima koje susrećemo ili smo i mi postali karikatura koja je izmjenila, ismijala, ponizila i narušila lice Božje. Svakim danom svjesniji smo kako je sve oko nas u ovom svijetu podložno nekim novim postulatima u kojem sve više se bojimo izražavati autentičnost svoje vjere.

Kršćanin bi se trebao zapitati kako to proslavljamo svoju otajstvenu povezanost sa svojim Gospodinom. Svaki trenutak koji nam je stavljen na raspolaganje otvara nam našu povezanost života u proslavljenosti koju nam je darovao Gospodin. Koliko je odgovorno i sveto biti kršćanin upravo se zrcali u ovom blagdanu. Krist je svojim učenicima pokazao već za života svoju skrivenu slavu. Zasjao je božanskim sjajem. To je ono što je nama tako vidljivo i danas jer ako nismo upućeni gledati i promatrati nećemo moći ni spoznati tako uzvišeni dar koji nam je darovao Isus.

Njegova proslavljenost, njegov božanski sjaj jest onaj koji je ostavljen nama. Vrlo je porazno govoriti o ovome jer mnogi su oni koji imaju sve sakramente ali ne vjeruju u ono što vjernika čini vjernikom. Nema snažne vjere u uskrsnuće i u život vječni. Tako naša participacija na Kristovoj proslavljenosti ne može se niti ostvariti. Očito nam je doista potrebna snažna naša preobrazba od karikature u ono što smo poslani biti: lice Božje. Karikaturni kršćani su nasilnici u braku koji ponižavaju i uništavaju kroz fizičko i psihičko maltretiranje svoga bračnog druga. Karikatura je svaki onaj vjernik koji psuje Božje ime, a licemjerno obavlja nekakva hodočašća. Karikatura je svatko onaj koji ogovara i onaj koji donosi bezvjerske zakone. Vjernik je uvijek vjernik u svakom trenutku života ne samo na osobnim prohtjevima. Preobraženje nam je potrebno i moguće ako se obratimo svim srcem i životom svome Bogu. Da, preobraženje nam je potrebno jer je i sam Krist to učinio pred svojim učenicima da bi mogli podnijeti sablazan križa.  Jer sve naše tlapnje svi naši govori su ništa pred onim što smo svojom kršćanskom ljubavlju preuzeli na sebe, a to je drugima darivati izvorno lice Božje.

Biti to u današnjem vremenu i okolnostima je izuzetno teško jer svatko tko vjeruje stavljen je na stup srama. Usprkos svemu nikada se ne smijemo suobličiti ovom svijetu. Potrebno ga je preobražavati, učiniti onakvim kakvim on uistinu jest zamišljen od Boga. Kroz blagdan preobraženja Krist nam je pokazao naše božansko posinjenje. Stoga hrabro iz sebe izbacujmo svaki oblik karikature, a sve više obnavljajmo lice koji nosi radost i mir. Sjednimo danas do njegovih nogu i upravimo svoj raskajani  pogled u njegovo lice i dotaknimo onog koji preobražava nas ljude građane ove zemlje u građane neba.

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

12 + = 22