U Božjim riječima je ozdravljujuća snaga!

Čovjek je drugome vrijedan jer je svjestan da ne može živjeti bez drugoga. Drugi je sličan komadu kruha koji daje život. U tamnici bivaju osuđenici za teška zlodjela osuđeni na samicu. To je najteža kazna. Tada čovjek drugome može reći da mu je vrijedan kao komadić kruha. Čovjek čovjeku nije otrov nego lijek.

U Raju zemaljskom čovjek je tražio zajedništvo sa zlim društvom i stradao. Zato je u odgoju važno društvo u kojem mladi odrastaju. Postoji nauk: Kaži s kim se družiš i reći ću ti kakav si. Zato je Isus došao da zajedništvo s njim izliječi otrov koji smo naslijedili od Adama i Eve. Hrvatski filozof i kažnjenik Vlado Gotovac je bio u više navrata kažnjavan trogodišnjom samicom. Družio se s Bogom i zbog toga je bio najveći govornik u našoj povijesti. I upravo nedavno preminuli Oliver Dragojević je veliki pjevač jer se u njegovom pjevanju nazire hod prema vrijednostima koje ima Bog. Vjeruj u ljubav, koji je samo Bog, Isus nam je donio zajednicu s Bogom koju mi slavimo u svakoj Svetoj misi. U zajednici s Bogom mi smo naučili ljubiti ga. Iz Njega proizlazi ljubav, milosrđe, radost i mir. U njegovim riječima je ozdravljujuća snaga.

Mnogi ljudi misle kako ih je Bog zaboravio i ne brine se o njima. Može li se Bog za jedne brinuti, a druge zapustiti? Tako je mislio prorok Ilija. Bog šalje u dva navrata kruha, izraz ljubavi, kako bi ispuno svoju životnu zadaću. Bog šalje svima nama Duha Svetoga da on oblikuje naš život djelima ljubavi. Isus kaže:„Ja sam kruh života, ja sam živi kruh koji je sišao s neba“. Oni koji su Isusa samo površno poznavali nisu ovo vjerovali. Oni su njemu rekli: Ti hoćeš biti nebeski kruh, a mi te ipak poznamo. Dolaziš iz jednog skromnog gnijezda Nazareta. Tvoji roditelji Josip i Marija nisu poznati ljudi. Njegovi učenici, koji su njegovali svoje prijateljstvo s Isusom su prepoznali da je Isus posve drugačiji kruh. Oni su u njemu poznali ono što se o nekim ljudima može reći da su nam potrebni kao komad kruha. Isus je kruh koji svijet ne može dati. On nam donosi poruku kao nitko. Poziva nas da u njega vjerujemo. A Njegove riječi su uistinu riječi ispunjenog i sretnog života. U njemu prebiva snaga Duha koja nadilazi svaku ljudsku spoznaju i životnu mudrost. On nam pokazuje put kojim nitko nije išao i koji nam do danas nitko pokazao. Tako, kako je Isus govorio o Bogu nitko nije govorio. „Nitko ne može doći k meni ako ga nebeski Otac koji me je poslao ne privuče k meni“. To znači da svaki prvi korak vjere i povjerenja u Isusa dolazi od Oca. To je čin ljubavi Božje.

Nebeski Otac je stavio u naša srca puno blaženstvo. Mi trebamo samo slijediti trag ove čežnje i tada ćemo naći Isusa. Nitko ne može ispuniti i dati blaženstva upisana u našem srcu više od Isusa. Isus nam govori u današnjem evanđelju riječi Izajije proroka: Svi ćemo biti učenici Božji. Svatko tko sluša Oca i njegov nauk prihvaća, doći će k meni. To možemo iz vlastitog iskustva potvrditi. Ako je Bog za nas, on se za nas osobno brine, on je naš kruh nebeski. Koga da se bojimo? On je naš kruh koji nam daje nebeski Otac. I po stalnom slavlju euharistijskom raste i u nama povjerenje da je on istinski kruh koji u mojoj dubini utažuje glad, mene hrani i jača sada i u vječnosti.

Don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

21 − = 20