Uvijek stavi milosrđe ispred svega

11. DAN

 

„Hajdete i proučite što znači:
Milosrđe mi je milo, a ne žrtva.
Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.“
(Mt 9,13)

 

Trinaesta lekcija – Uvijek stavi milosrđe ispred svega

Koliko ti je puta, dragi moj brate, jezik bio brži od pameti pa si osudio brata svoga? Koliko ti je puta srce nepromišljeno reagiralo pa si zamrzio brata svoga? Crkva kojoj pripadaš je mudra, a njena mudrost posebno se očituje u donošenju zaključaka. Kada Crkva želi donijeti nekakav zaključak, kada želi nešto objaviti ili iznijeti kanonski sud o nečemu ili nekome tada ona nikada ne žuri. Pravda je doista spora, kao i istina. Istini se nigdje ne žuri, ponekad prema ljudskom sudu zakasni, ali ona uvijek stigne na pravi put. Čovjekove su sposobnosti ograničene pa mu je potrebno puno toga kako bi sagledao stvar iz više kuteva. Tek tada moći će oblikovati ispravniju sliku pa samim time i ispravniji zaključak. Tako bi trebalo biti i s našim sudom i zaključcima. Stoga si ne dozvoli da nepromišljeno osuđuješ nekoga bez da si upoznat sa situacijom. Pa ako i smatraš da si stopostotno u pravu, te nema nikakvih dokaza koji ti se suprostavljaju, tada svejedno stavi milosrđe ispred suda. Zapamti da će ti se suditi onom mjerom kojom ti sudiš drugima. Znam da je teško suzdržati se od osude pojedinca koji je učinio nekakvo zlo. No tada sudi njegov čin, a ne osobu kao takvu. Bilo bi ispravnije kada bi samog sebe optuživao, a brata svoga opravdavao. Zato se radije suzdrži od suda, a ako baš moraš suditi onda radije prizovi Boga kao suca. To se posebno odnosi na sud o samome sebi kada ti je najpotrebnije da Bog bude sudac jer bi svojim sudom sebi još više naštetio. Jedan je svećenik jednom rekao da bi volio da ga njegova majka sudi na sudnjem danu, jer je bila tako topla, ispunjena ljubavlju i milosrdna. Nakon toga se ispravio i zavapio: „oprosti mi Bože što sam tvoju dobrotu i milosrđe zamijenio dobrotom svoje majke“.

Osuđivanje je povezano s ljubavlju prema drugome i prema sebi. Ako je tvoja ljubav prema sebi nezrela, narcistički usmjerena samo na sebe, tada ćeš sebi sve odobravati, a druge kritizirati i suditi. Najlakše je ukazivati samo na tuđe pogreške bez da vidiš kojim se manama ti rasipaš pred drugima. To je odraz slabosti i kukavičluka. Tvoje djelovanje u društvu postat će pravedno tek kad prestaneš osuđivati druge. To ne znači da trebaš zatvoriti oči i postati ravnodušan na loše stvari koje se događaju. Naprotiv, pozvan si opominjati brata svoga i sud ti je potreban da bi vidio da je drugome potrebno pronaći put. Tako se ispravni sud zapravo očituje u opominjanju – za što je potrebna ljubav prema drugome i težnja da drugome pomogneš, a ne u osuđivanju – odbacivanju drugoga zbog određenih djela i propusta. Svijet bi daleko bio ljepše mjesto kad bismo osuđivanje zamijenili milosrđem. A gdje počinje promjena u svijetu? U tebi. I zato budi promjena koju ti i Krist želite vidjeti u svijetu. Promjenu započni milosrđem.

Razmatranje današnjeg evanđelja:


Lk 6,36-38: U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan.

Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajite, i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.«


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Kad ti na kraju svete mise svećenik kaže „idite u miru“, tada to u prijevodu znači: ono što si čuo, što si doživio na svetoj misi idi i razglasi drugima! I odmah sljedeći dan po završetku nedjelje Isus ti govori što trebaš razglasiti – milosrđe! Opraštanje! Davanje! Krist te na početku našega tjedna upozorava da ne osuđuješ drugoga, nego da u ljubavi praštaš, budeš milosrdan prema svome bližnjemu i činiš dobra djela. Zašto je potrebno biti milosrdan kao Otac? U jednom psalmu psalmist moli: „Ako se Gospodine grijeha budeš spominjao, Gospodine tko će opstati? Al’ u tebe je praštanje da bismo ti služili“ (Ps 130,3-4). Kad bi stao pred Bogom zasigurno bi umro od krivice, no Božje milosrđe gleda dalje od grijeha. On ti u ljubavi oprašta i poziva te da snagu njegove ljubavi i oprosta naviještaš drugima. Na drugom mjestu Božja riječ kaže da Bog kažnjava grijeh otaca na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazuje milosrđe tisućama koji ga ljube i vrše njegove zapovijedi (Pnz 5,9-10). Vidiš li kolika je razlika između Božje srdžbe i kazne naspram milosrđa? Što li su četiri koljena naspram tisućama? Milosrđe, dakle, prevladava u Božjim očima!

Tajna ispravnog života nije u škrtarenju nego u darežljivosti pa će Bog onome kome ima još nadodati, a onome tko sebi zadržava će oduzeti i ono što ima. No, nemoj činiti dobra djela samo zato jer ti je obećana veća plaća. Odnos s Bogom ne funkcionira na takav način. Bog nije kladioničarski aparat pa ćeš ako više uplatiš dobiti više. Ono što Bog gleda jest srce onoga koga daje. Ona udovica koja je u košaricu stavila dva novčića dala je više negoli oni koji su stavili stotine novčića jer je dala od onoga što je imala. Budeš li se tako odnosio u svome davanju onda će ti Bog dati još više jer ćeš s time pravedno postupati. Ne možeš očekivati da ti Bog daje mnogo ako se ti daješ malo jer ako nisi dosljedan i vrijedan u malome kako ćeš biti u velikome?

Današnji zadatak: Učini jedno djelo milosrđa (dan 5.). Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitva: Izmoli krunicu Božanskog milosrđa. Moli se na običnu krunicu. Na prva tri zrnca krunice izmoli Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu. Na velika zrnca moli: Vječni Oče, prikazujem ti tijelo i krv, dušu i božanstvo preljubljenoga Sina tvojega, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za grijehe naše i cijeloga svijeta. Na mala zrnca moli: Po njegovoj pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu. Na kraju krunice tri puta izmoli: Sveti Bože, sveti jaki Bože, sveti besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelomu svijetu!

10. dan duhovnih vježbi: Nijedna molitva nije uzaludna

mag theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

84 − = 77