VAL OBRAĆENJA U VIJETNAMU

Praznina koju je Vijetnamu donio ateistički komunizam, proizvela je učinke slične onima u Kini privlačeći sve više duša u Katoličku Crkvu.

U Ho Chi Minh City-u, bivšem Saigonu i najvećem gradu u zemlji, 680.000 od 9 milijuna stanovnika su katolici, a broj im raste do te mjere da izaziva zabrinutost socijalističkog režima. Nedavno obraćenje To Hai-a, jednog od “utemeljitelja” vijetnamskog komunizma i slavnog nacionalnog skladatelja izazvalo je senzaciju.

U biskupiji Saigona postoji 670 svećenika, više od 5.000 redovnika, više od 7.000 vjeroučitelja, a svake godine, prema španjolskoj web stranici Religija en Libertad, više od 6.000 ljudi traže krštenje u Katoličkoj Crkvi. U 2012., na primjer, kršteno je 6.736 odraslih. To su uglavnom bivši ateisti, budisti ili štovatelji predaka. Broj krštenja novorođenčadi se utrostručio. Za usporedbu, u velikim katoličkim biskupijama kao što su Los Angeles i New York, krsti se između 1.300 i 1.600 odraslih godišnje.

Katoličke biskupije u Vijetnamu (sedam milijuna vjernika u populaciji od 90 milijuna) ne odobravaju sklapanje brakova između katolika i ne-katolika. Neiskrenih obraćanja je malo. Međutim, iskrena vjera jednog od supružnika najčešće dotakne druga srca u obitelji.

Na primjer, u 2005. Teresa Nguyen Thuy Kieu obratila se iz budizma jer je bila zadivljena katoličkom pobožnošću svog supruga. Danas je aktivan član Marijine Legije, poučava Katekizam dva popodneva tjedno i prati odrasle u procesu obraćanja. Također nastoji pohađati misu svaki dan, iako mora brinuti za svoj dućan i brinuti se o dvoje male djece. Teresa je već imala svoje “krštenje krvlju” zbog vladinih socijalističkih liječnika koji rutinski pokušavaju nagovoriti trudnice na pobačaj. U njezinom slučaju, liječnik joj je rekao kako će njezina beba biti rođena s manom i da mora pobaciti. Međutim već je postala vjernica, a svjesna da je pobačaj ubojstvo djeteta, ona je odbila napast i uz molitvu stavila slučaj u Božje ruke. Dijete, djevojčica, rođena je prerano, ali sada je gotovo godinu dana stara, zdrava i jaka. Teresin primjer je toliko impresionirao njezinu obitelj da su njezina majka, šogorica i jedanaest nećaka i nećakinja zatražili krštenje u Katoličkoj Crkvi.

Socijalisti gledaju na katolike s prezirom i sumnjom, ali njihov bezbožni otpor ne može zaustaviti val obraćenja koji prati Božanska milost.

Izvor: www.ANF.org, http://www.quovadiscroatia.com

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

62 + = 64