Blagdan Svete obitelji

Raspoloženje novorođenoga Gospodina u nama proizvodi još uvijek milost djela spasenja. Pratimo razvoj događaja i sve ono što se odigrava kao i danas kada prinova stigne u naš dom.

S velikom ljubavlju i radošću mnogi je dolaze vidjeti i podijeliti tu radost dolaska novog člana naše obitelji. Obdaruju ga darovima i u razigranosti srca veselju nema kraja. Taj veliki trenutak naše radosti Bog želi podijeliti danas s nama. Vraća nas na onaj najvažniji dio koji čovjek može imati. Vraća nas na temelje života. U našu obitelj.

Blagdan svete obitelji Isusa, Marije i Josipa idealan je za razmatranje ovog dara Božjega. Ovaj dan darovan je za duboko razmišljanje o vlastitoj obitelji i o onom što bi bilo dobro učiniti za nju. Mnogo se danas govori da je obitelj u dubokoj krizi, da je disfunkcionalna. Nažalost obitelj koja je na udaru svih mogućih vjetrometina stavljena je da se snalazi sama kako zna i umije, osamljena u napretku i ignorirana od potreba.

Bračni partneri jedva sklapaju kraj s krajem. Toliko je rastrganosti na sve strane. Posao im uskraćuje da mogu svoju djecu odgajati. Gotovo ih i ne vide. Društvena zbivanja ih neprestano uvjeravaju kako nisu kompetentni biti ono što jesu. Svatko danas traži tuđe kako bi s njim upravljao a ništa se ne poduzima da se omogući ono što je pravo svakog roditelja a to je da odgaja svoje dijete, da mu omogući normalan i dostojanstven rast i razvoj, da im nitko ne krade djecu niti djeci roditelje.

Sve oko nas se uznemiri zbog zakonske definicije obitelji. Ali se nitko nije zauzeo za ono što je važnije od bilo kojega definiranja a to je pravo da se obitelji vrati njezino dostojanstvo. Nitko od onih koji se vode raznim svojim plaćenim ideološkim naklapanjima nisu u stanju priznati da im nije stalo do ničega doli da se ostvari njihov san za koji se kao bore na teret obitelji. Danas roditelji nisu ništa doli potrošna roba koja služi nekima i dalje za iskorištavanje i stvaranje novih oblika ropstva. Nijedan se vlasnik nije zapitao kako je to biti odvojen od svoje djece jer njemu to nije potrebno on živi u idili koju je stvorio i nebrige ga za svaku onu majku koja ne može na bolovanje radi bolesnog djeteta jer netko treba popunjati police i skladištiti stvari kako njihov profit ne bi osiromašio.

Tko je to onaj koji je uzeo sebi za pravo u svoje ruke uništavati dostojanstvo i žene – majke i muškarca – oca. Kako je jadno i sramotno slušati razne udruge koje bi oduzimale djecu roditeljima i oni ih odgajali u svojim  ideologijama. Vrijeme je da danas na blagdan svete nazaretske obitelji svaki onaj koji bi takvo što želio neka kaže u čije ime želi otimati djecu njihovim roditeljima. Toliko je teško svakodnevno svakoj obitelji prolaziti situacije u kojem se niti mogu posvetiti svojoj djeci niti bračnom drugu. Kad se želi podići glas onda mnogi grakću i poput hijena zavijaju ne bi li kao lešinari obezvrijedili i osakatili istinu o svemu što se događa.

Nema nam druge nego se ugledati na svetu nazaretsku obitelj. Ne okrećite leđa pred stvarnošću, ne prekrivajte oči pred onim što se događa, niti zatiskujte uši pred onim što čujete. Ne krivite druge za svoju odgovornost odgoja. Ponajprije dragi roditelji prateći današnje evanđelje prikažite svoju djecu Bogu. Posvećujte ih. Molite za njih. Molite skupa s njima. Oni su vaše najveće blago. Provodite što više vremena s njima. Učite s njima pa će te znati koliko znaju ili ne znaju koliko su marljivi a koliko su lijeni. Poučavajte ih dobru i učite vrednotama koji su život. Učite ih da se zlo zlom vraća a da je dobrota ona koja čini dostojanstvo čovjeka. Odgovorno se ponašajte prema njima. Ne izbjegavajte odgovornost da ih vi zabavljate. Igrajte se s njima. Neka vaše mijesto ne zauzima ni jedan oblih tehnike niti tehnologije, biti roditelj je odgovornost.

Ne samo za materijalno već za ono što je uzvišeno duhovno da ih poučite biti čovjek koji u dostojanstvu živi. Neće vas djeca na kraju pamtiti koliko ste im mobitela kupili niti koliko ste za njih učinili, ručkova skuhali. Sjetiti će se samo jednog koliko ste ih voljeli. Zato se danas izborite za sebe. Neka nam u životu ne budu bitna isprazna ispijanja kave od vlastitog bračnog druga i vlastite djece. Neka nitko nije bitniji od mog obiteljskog doma i onoga što imam neprocjenjivo svoje obitelji. Poštovanjem sebe i svoje obitelji stvara se ovo novo dostojanstvo. Novi bolji svijet. Problema će uvijek biti. Isti hod prošla je i sveta obitelj. Nitko ih nije htio primiti, bili su podstanari, prosječni, možda na rubu siromaštva.  Toliko progonjeni da su morali u izbjeglištvo u Egipat. Ali su se borili poput svakog od nas. Radili marljivo. Poučavali darovanog sina. Odgajali ga u svemu, za dobrotu i marljivost u poslu. Živjeli su identičan naš obiteljski patnički i težak život. Danas posvetite svoju obitelj svetoj nazaretskoj obitelji Isusu, Mariji i Josipu da vas štite i brane i izmole novi dar obiteljskog mira i zajedništva.

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

30 − 21 =