Bog želi biti dio tvoje svakodnevnice, On to na Božić i postaje!

Ispunilo se vrijeme. Slavimo dan Gospodinova rođenja. Iako bi smo očekivali da Božji dolazak u svijet prati glamur i neočekivane pojave. Bog se pobrinuo da izabere način koji je odredio i svima nama.

Njegov dolazak događaj je rođenja. Rađa se kao i svaki od nas. Roditi se znači proći sve etape života. Ne biti lišen ni jedne radosti, ni jedne brige , ni jedne boli, ni jedne bolesti. Zato je današnja svetkovina svima nama dar koji nas usmjeruje kamo i kako da očekujemo pojavak Gospodnji. Doista nema boljega niti blagoslovljenoga doli prepoznati sveto u onom što ono jest. Sve ostalo što bi smo mi ljudi izdramatizirali i scenski obradili uvijek umanjuje Božju nazočnost u povijesti čovječanstva.

Slavimo rođenje Isusa iz Nazareta. On je Bog koji je sišao među nas. Postao je čovjekom da spasi čovječanstvo od uništenja. S njegovim rođenjem mijenja se cjelokupna povijest čovječanstva. Njegovim rođenjem više ništa neće biti isto niti može biti isto. Isusovim rođenjem započinje vrijeme milosti, vrijeme spasa. Zato je ovaj dan obavijen milošću umiljatosti, ljubavi, mira, dobrote i radosti. Okupljamo se na sveta slavlja kako bi se pomalo odmakli od sveg onog sjaja vreve konzumerizma. Povlačimo se kako bi se poklonili i sudjelovali u prepoznavanju Boga koji je s nama Bog.

Otvaramo novo poglavlje života u kojem započinje naš osobni susret s Kristom spasiteljem i otkupiteljem koji nas vodi naprijed u život. Doista nam je potrebita ova svetkovina. Ona nas obnavlja i nanovo rađa. Premda bi smo mogli danas novorođenom Bogu tepati u njegovom rođenju pred nama je njegov križ. Doista Isus Krist je kamen spoticanja svakom vremenu. Na današnji dan njegova rođenja urla pakao jer zna da mu je došao kraj. Ne može ništa učiniti doli služiti se obmanama kako bi umanjio rođenje onoga koji je svetac Božji. Svjedoci smo mi i ovih dana kako će tiskovine, portali, biti prepuni govora o tom Isusu koji im smeta. Ne podnose ono što on jest. Treba ga ocrniti. Ako ne onda svakako ga treba izrugati. Služe se floskulama i lažima kako bi labilne indoktrinirali stavili u svoje terorističke službe, akcije i proleterske aktere, glasnogovornike novih saznanja. Uvijek se nađen neki nadobudni koji ima svoju teoriju zavjere. Onu istu zavjeru koju su sami skovali. Laž nikada nije pobijedila. Istina je ona koja se ne može sakriti niti se uništiti. Zato danas u ovom vremenu koje je zahvatilo i vjernike ovom okrutnom, okultnom vremenu ravnodušnosti pozvani smo se preispitivati i usmjeravati prema svetosti i milosti. Vjernik živi od Onoga koji jest. Premda je izbor na nama, Bog nam nikada neće dati najlakše rješenja, na ništa nas neće prisiliti, niti će nas osiromašiti od naše ljudskosti ni naše slobode. On nam otvara novu milost ljubavi koja obnavlja lice zemlje.

Današnji dan nije stvoren za Božićne partije ovoga svijeta. Tamo Bog nije prisutan. Tamo Boga nema. Nema ga ni u jednom djelu, činu u kojem se sveto stavlja pod noge. I ma koliko se trudili da se ovom danu da predznak u kojem će se govoriti samo o miru, ljubavi, dobroti, uz veselicu, partije, prejedanja i prepijanja to nije moguće. Jer mi današnji Njegovi sljedbenici sijači smo prije svega smrti u ovoj kulturi smrti. Postali smo neautentični. Sve je narušeno. Sve smo podredili uništenju. Kako govoriti o miru kad mira u našim obiteljima nema. Mir je zamjenika svađa i nesloga. Kako govoriti o ljubavi kad ju je izbacilo nasilje. Kako govoriti o dobroti kad ju je zamjenica zavist. Kako govoriti o blagoslovu kad smo odabrali prokletstvo. Prepoznavajući sve ovo vidimo kako smo potrebiti nove Božje blizine njegova rođenja.

Zato je ovaj dan, dan milosti. Bog želi biti dio tvoje svakodnevnice. Bog želi biti rođen u tvojoj obitelji. On želi biti član tvoje patnje i tvoje boli. Odabire tebe da budeš posvetilište ljubavi njegove prisutnosti. On je onaj koji nosi sve što nam srce želi. Stavlja ispred nas odabranje. Hoćemo li ga primiti ili ne. Oslobođeni svega što nije dobro neka Kristovim rođenjem započne i naše rođenje za one milosne darove koje Bog daje. I tada će ovaj dan biti dan mira. Tada će ovaj dan postati dan ljubavi. Dan praštanje. Dan pomirenja. Dan dobrote i radosti. Sretan Božić, Isusovo porođenje!

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

63 − 57 =