Dopustimo da nas Bog ljekovitom snagom svoje riječi izliječi od svih naših rana!

Dan je Gospodnji. Dan je kada na osobit način sve ostavljamo postrance i sebe stavljamo pred lice Božje. To je dan posvećen Gospodinu koji onda On posvećuje nas.

Sveti dan Božje ljubavi koji hrani ljudsko srce izranjeno najrazličitijim brigama života i bolima. Taj dan nam je toliko važan premda se u taj dan nameće sve zlo ovoga svijeta kako bi se udaljili od Boga. Jer uvijek nam je u taj dan nešto važnije od dati hvalu svome stvoritelju. Ovaj nam je dan darovan da se iznova rađamo na novo blaženo čovještvo koje u susretu s Bogom zadobiva milost utjehe, milost ozdravljenja. Milost mira i priprave za sve ono što stoji pred nama. To je toliko dragocjen dan, dan kojim se objedinjuje naše veliko zajedništvo pod zaštitom onoga koji je svemoćan. Dan odmora ljudskog ranjenog srca i ispaćene duše. A on se može samo ostvariti u slušanju Božje riječi, razumijevanju iste i blagovanju sa euharistijskog stola. Sve ostalo je laž.

Bog koji je živ uvijek želi komunicirati s nama. On želi ostvariti bliski susret koji onda u sebi rađa mnoštvom plodova. Taj susret nije nikada na silu. On je susret slobode ljubavi koja posvećuje onoga koji se odaziva susretu s Bogom. I Bog uvijek želi da sve razumijemo. Jer on želi da ga svojim vlastitim iskustvom razuma razumijemo u svim njegovim nastojanjima i svetom riječi kojom govori i danas. To nije jednostrani govor koji je zatvoren.

Bog je uvijek naš sugovornik. Sugovornik koji stoji kao dar. Slušatelj koji potiče na novo čovještvo svetosti života. Zato nam je važno svima nama susretati se sa Gospodinom. A susret se zbiva jedino u poniznosti. Bez poniznosti Boga se ne može čuti. A kada se Boga ne čuje onda nastupa svojevoljnost. Tada nam se događaju tolike zloupotrebe i intervencije nekih koji koriste Boga kao svoj alat ekonomskog iscrpljivanja, zaluđivanja i stvaranja kulta obožavanja sebe. Zato je toliko onih koji danas kroje evanđeoske odlomke po sebi. Izuzimaju pojedine odlomke ili čak i cijela evanđelja i pisma a naglašavaju ona s kojim se koriste kao izravno sredstvo manipuliranja. To je ono na što mi danas stavljamo naglasak kako se ne bi dali zavesti onima koji populistički pristupaju svetom pismu i tumače ga svojevoljno po želji upravljanja onima koji su na bilo koji način ranjeni ili pak odbačeni, marginalizirani ili su pak u potrazi za lakim rješenjima.

Danas bih volio s vama otvarati Božja pisma. Otvarati Božju mudrost koja nas uvijek posvećuje. Pisma koja nam vraćaju uvijek nadu za život i koja nas osposobljavaju kako bi smo bili sluge Božje. Bog je izvor milosti, mira i radosti. Zato danas se poučavajmo svetosti života i mira. Dopustimo da nas Bog svojom ljekovitom snagom svoje riječi izliječi od svih navala i rana onih koji se s njim koriste kako bi u naša srca unijeli pomutnju i odijelili nas od Njega. Nikada ne vjerujete onima koji koriste Boga kroz svoju slatkorječivost, kroz komplimente i ljubaznost udovoljavanja. To su zamke sina laži. Već se snagom ljubavi upravljajte i uzljubite Božju riječ koja je jedina i prava snaga za život. Lijepo je rekao naš papa Benedikt XVI: „ Kao kršćani mi Sveto pismo čitamo s Kristom.“ I to je doista jedini i pravi put spoznanja, shvaćanja i prihvaćanja Božje mudrosti. Svaki onaj koji izostavlja bilo koji dio pisma staroga ili novoga saveza lažac je i nije mu do Boga.

Neka nas danas Bog svojom ljubavi upravlja prema sebi kako bi smo ga doista otkrili kako Boga dobrote i ljubavi a sve ostale koji bi željeli manipulirati s nama neka nam Bog da mudrosti da prozremo njihove zle naume i sve one koji Boga koriste na svoju vlastitu korist. Ne dajte se zavesti. Poučavajte se Božjom mudrosti u njegovoj svetoj riječi.  „ I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu. I glas se o njemu pronese svom Sirijom. I donosili su mu sve koji bolovahu od najrazličitijih bolesti i patnja – opsjednute, mjesečare, uzete – i on ih ozdravljaše.“ Nek vam je blagoslovljena ova sveta nedjelja. Nedjelja Božje riječi.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

8 + 1 =