Iskustvo susreta s Bogom u nama je uvijek najdivnije, osobno, intimno iskustvo!

Nedjelja je dan okupljanja oko onoga koji svojom ljubavlju sve dovodi u snagu novosti mira. Iskustvo susreta s Bogom u nama je uvijek najdivnije, osobno, intimno iskustvo.

Kad Bog dolazi k nama onda nam pristupa jedinstveno i neponovljivo kakvi jesmo premda smo možda i u velikom mnoštvu. To je taj neizmjerni dar u kojem primamo milost na milost. Bog nam pruža uvijek najdivnije iskustvo svoje blizine kako bi u nama ulio novu snagu kako bi se mogli svakodnevno suočavati sa svim situacijama koje nas izbacuju iz sigurnosti. Zato je svaki susret s Njim dragocjen i za svakoga od nas vjernika neprocjenjiv.

Snaga Božja u nama donosi i daje da se iznova preporodimo i da se susretnemo sa svim svojim strahovima, bolima, nelagodama i da se onda znamo prema njima odnositi u Božjoj zaštiti a ne kako je to netko osmislio. Sve oko nas je upravo u tome unijeti strah prema životu, stvarati ekonomsku nesigurnost, važno je sve pokoriti sa svim strahovima kako bi onda se otvorilo novo tržište sigurnosti koje stvara potrošačke robove društva i takozvanoj konfort zoni. Zato smo toliko ovisni o svim oblicima društvenih priopćavanja. Sebe cijelo vrijeme trujemo. Hranimo se isplaniranim lažima. Odvlačimo sebe u prostranstva nesigurnosti. Dopuštamo da s nama zavlada nemir. A što za to dobijemo? Najčešće dijagnozu i tablete za sreću. Volio bih danas da se zajedno po ljubavi Božjoj poučavamo snagom svete riječi. Božjom mudrošću. Kako bi smo se susreli s Bogom koji je lijek naših rana. Kako bi doživjeli da je on naša sigurnost. Jer sve bogatstvo ovoga svijeta nikada nikom nije donijelo mir.

Tako je divan Bog u svojim blaženstvima koji nas poziva da sebe osiromašimo. Da prestanemo više se ponašati po tuđim mjerilima. Da ne živimo po onim uvjerenjima u kojima smo sebi dali samo privremenost istine. Osiromašimo se danas od svega što nas je zarobilo. Jer nema ni mudrih ni umnih pred Božjom svetom mudrošću. Sve što smatramo svojim bogatstvom samo će nas uništiti. Bog nam se uvijek nudi kado izvor utjehe. Svatko tko ti je donio nepravdu, ožalostio te Bog ti danas kaže da prestaneš se vraćati na te rane. Bog će biti melem tvoje utjehe. Jer mržnja je ona koja ubija. Mržnja, bijes su oni koji hendikepiraju. Nauči se krotkosti. Nauči se da primaš udarce od ovoga bezbožnog, poganskog svijeta u milosti i prisutnosti Božjoj.

Kako mi sad dolazi u misao naša velika kršćanska aktivistica i liječnica pokojna Ružica Ćavar koja je brutalno napadnuta na Cvjetnom trgu u sred Zagreba a svi su šutjeli i prolazili pored nje kao a se ništa ne događa. Ona starica u krotkosti je znala opraštati onima koji čine zlo u ime sotonskog glasa razuma. Tako žive oni koji izgrađuju Kraljevstvo Božje. Koliko je samo onih koji na isti način podnose mržnju i progonstvo od onih koji sebe smatraju da samo oni imaju pravo biti a ostali im trebaju služiti kako kakova stoka sitnog zuba. Krotkost ubija svu ljudsku oholost. I nikada ne zaboravite više će vaša šutnja boliti vaše progonitelje nego li bilo koja izgovorena riječ. Sjećajte se samo kako nam je Gospodin u sudnici pokazao kako se s takvim govori. „A on je samo šutio.“ Uvijek je na nama doista se zauzeti za one koji su potrebni. Ne za ove bukače koji glume i koji se neprestance proglašavaju žrtvama. Pravda Božja je dostižna i jača od svih pravda ovoga bezdušnog svijeta i podmićenih sudaca.

Na nama je živjeti onako kako nam je povjereno uronjenima u Božje milosrđe koja je naša snaga života. Milosrđe koje je toliko puta proživljeno po sakramentu milosti Božjega praštanja. Zato stanimo pred svoga Gospodina koji je izvor našeg života. ljubimo ga kako nas on ljubi. Po blaženstvima nam je sve ostavio kao putokaz i smjernice života. Obećanje Božje je važnije od svih predizbornih obećanja kojima se mnogi daju zavesti. Svi su oni isti. Lažovi. Bog je jedini istina. Krenimo k njemu.  „Tražite Gospodina, svi skromni na zemlji, svi koji izvršavate odredbe njegove! Tražite pravdu, tražite poniznost: vi ćete možda biti zaštićeni u dan gnjeva Gospodnjega. »Pustit ću da u tebi opstane samo skroman i čedan narod, i u imenu Gospodnjem tražit će okrilje ostatak Izraelov. Oni neće više činiti nepravdu, neće više govoriti laži; u njihovim ustima neće se više naći jezik prijevarni. Moći će pâsti i odmarati se i nitko im neće smetati.«“

Koga se bojati? Zar moćnika ovoga svijeta? Onih koji ubijaju? Dovoljno se sjetiti svih onih koji su činili zlo gdje su završili u ropotarnici pakla, usamljeni i obezglavljeni sa svojom krivnjom koju nitko ne može umanjiti. Danas se radujmo jer Bog nas blagoslivlje. On je naša hrabrost. On je naša sigurnost. On je naš mir. „Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!“ neka vas Bog čuva i blagoslovi u svemu. Vjerujte i ne bojte se On je uvijek uz vas.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

19 + = 21