KRŠĆANSKA NADA JE ZANOSNO IŠČEKIVANJE ISUSA KRISTA

Kršćanska nada nije optimizam nego zanosno iščekivanje Isusa koji će se vratiti i otvoriti doba bez nepravde i razlikâ – glavna je misao u katehezi pape Franje na audijenciji održanoj 15. listopada na Trgu svetoga Petra, koju je posvetio sudbini Crkve i čovječanstva s vjerskoga vidika.
Najljepše je riječi o kršćanskoj nadi, prije dvije tisuće godina, rekao sveti Pavao, odgovarajući kršćanima iz Soluna koji su ga pitali o životu nakon života. „I tako ćemo zauvijek biti s Gospodinom“ – rekao im je sveti Pavao. Papa Franjo je bezbroj puta ponovio te riječi, te potaknuo više od 50.000 ljudi nazočnih na Trgu svetoga Petra da zajedno s njim ponove tu rečenicu, kao da ju želi utisnuti u savjesti svih koji ih slušaju. Jednostavne su to riječi, ali pune tako velike nade! – istaknuo je Sveti Otac te upitao nazočne vjeruju li u to.
Spomenuvši potom Ivanovo Otkrivenje, u kojemu on konačnu dimenziju uspoređuje s novim Jeruzalemom koji poput zaručnice ide u susret svojemu mužu, Papa je istaknuo da to nije samo neki izraz; to će doista biti prava svadba! Jer Krist, postavši čovjekom poput nas, i čineći to da svi mi budemo samo jedno s Njim, svojom nas je smrću i uskrsnućem uistinu zaručio (…) a to nije ništa drugo već ispunjenje nauma o zajedništvu i ljubavi koji je Bog istkao tijekom cijele povijesti, povijesti Božjega naroda, kao i povijesti svakoga od nas. Gospodin je taj koji to vodi – rekao je Sveti Otac.
Prizor o „novom Jeruzalemu“ – objasnio je potom papa Franjo – još nešto govori o Crkvi; da je pozvana postati grad, izvanredni simbol suživota i ljudskih odnosa. Bit će to ‘Božji šator’! U tom ozračju slave neće više biti osamljenosti, nepravdî ni bilo kakvih razlikâ – društvene, etničke ili religijske naravi – nego ćemo svi biti jedno u Kristu.
Bit će to – prema Papinim riječima – izvanredan i divan prizor, kojemu se kršćanska vjera nada kada gleda na posljednja vremena. A mi, jesmo li doista sjajni svjedoci tog iščekivanja, te nade? – upitao je Papa. Ili smo umorni i obeshrabreni? Kršćanska nada nije jednostavno neka želja, predznak, nije optimizam; – napomenuo je Papa – za kršćanina nada je iščekivanje (…) nekoga tko dolazi, a to je Krist Gospodin. (…) Crkva stoga ima zadaću održavati upaljenom i jasno vidljivom svjetiljku nade, kako bi mogla nastaviti svijetliti kao sigurni znak spasenja, i cijelom ljudskom rodu osvjetljivati put koji vodi na susret s milosrdnim Božjem licem – istaknuo je papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

14 + = 21